Ενεσοθεραπεία

 

Τι είναι η θεραπεία με έγχυση Αυτόλογων Αυξητικών Παραγόντων από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (ACP-Autologus Conditioned Plasma) ή αλλιώς (PRP - Platelet Rich Plasma)

 

Πολύ συχνά η επούλωση των οξέων και χρόνιων μυοσκελετικών τραυματισμών είναι ελλιπής , χρονοβόρα και εμποδίζει την επάνοδο του ασθενή (επαγγελματία ή ερασιτέχνη αθλητή, εργαζόμενου) στο επιθυμητό επίπεδο δραστηριότητας.
Η επούλωση ενός τραύματος αποτελεί μία καλά ενορχηστρωμένη και σύνθετη διαδικασία ,κατά την οποία ειδικές πρωτείνες του αίματος λειτουργούν ως ρυθμιστές της επουλωτικής διαδικασίας. Αυτές ακριβώς οι πρωτείνες-ρυθμιστές, λέγονται Αυξητικοί Παράγοντες (PDGF, TGF-β, VEGF, EGF, FGF, IGF-1) ,και βρίσκονται μέσα σε κύτταρα του αίματος που λέγονται Αιμοπετάλια .Τα αιμοπετάλια είναι μικρά ,άχρωμα κύτταρα που κυκλοφορούν στο αίμα. Σχηματίζονται στον μυελό των οστών και στη συνέχεια απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος .Όποτε λοιπόν δημιουργηθεί κάποια εστία τραυματισμού ,τα αιμοπετάλια συγκεντρώνονται εκεί και ενεργοποιούνται. Τα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια παράγουν αυξητικούς παράγοντες καθώς και κυτοκίνες και άλλες πρωτεΐνες που συντελούν στην διαδικασία της επούλωσης προκαλώντας:

 • Προσέλκυση των απαραίτητων για επούλωση κυττάρων στην περιοχή της βλάβης
 • Πολλαπλασιασμό των κυττάρων αυτών
 • Διαφοροποίηση των κυττάρων αυτών σε μορφή ανάλογη με τον ιστό επούλωσης

Έτσι, με τον τρόπο αυτό ,επιτυγχάνεται η επαναγγείωση της τραυματισμένης περιοχής και τελικά η αναδόμηση και αναγέννηση του τραυματισμένου ιστού, ενώ ταυτόχρονα παρέχεται και αντιμικροβιακή προστασία.
Η θεραπεία με έγχυση Αυτόλογων Αυξητικών Παραγόντων από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (ACP) στηρίζεται στην κατανόηση αυτής ακριβώς της διαδικασίας.
Ουσιαστικά με την μέθοδο αυτή ‘’βομβαρδίζουμε΄΄ την περιοχή βλάβης με ενεργοποιημένα αιμοπετάλια του ίδιου του ασθενούς σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις αποκομίζοντας τα οφέλη της άμεσης δράσης των Αυξητικών Παραγόντων που αυτά εμπεριέχουν. Επιτυγχάνουμε με τον τρόπο αυτό επιτάχυνση της διαδικασίας "αυτοίασης" του οργανισμού.

 

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η θεραπεία ACP;

 

Σήμερα, η μέθοδος αυτή είναι αποδεκτή και ευρέως χρησιμοποιούμενη σε μεγάλα κέντρα αλλά και αθλητικά σωματεία του εξωτερικού, και μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία στις ακόλουθες παθήσεις:

 • Οξεία ρήξη ή τραυματισμός τενόντων π.χ. αχιλλείου τένοντα,στροφικού πετάλου ώμου
 • Ρήξη ή τραυματισμός συνδέσμων π.χ. προσθίου χιαστού συνδέσμου,συνδέσμων ποδοκνημικής
 • Ρήξεις μηνίσκων
 • Μυικές θλάσεις
 • Χρόνια οστεοαρθρίτιδα ή απλές χόνδρινες βλάβες
 • Χρόνια τενοντίτιδα π.χ αχιλλείου τένοντα,επιγονατιδικύ τένοντα ή αγκώνα(επικονδυλίτιδα)
 • Χρόνια πελματιαία απονευρωσίτιδα
 • Σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης ώμου

 

acp prp

 

Για όλες αυτές τις περιπτώσεις, η έγχυση αυτόλογου πλάσματος πλουσίου σε αιμοπετάλια παρέχει τα ακόλουθα:

 • Προωθεί και επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης παρέχοντας σημαντική βελτίωση
 • Μειώνει σημαντικά τον πόνο
 • Εναλλακτική θεραπεία έναντι των συμβατικών θεραπειών (φάρμακα, ενέσεις κορτιζόνης)
 • Αποκλείει τους κινδύνους των ανοσολογικών αντιδράσεων και μόλυνσης από μεταδοτικές ασθένειες

 

Ποια είναι η διαδικασία της θεραπείας ACP;

 

Η διαδικασία είναι απλή ,ανώδυνη, γρήγορη και διενεργείται στο ιατρείο ,κάτω από αυστηρά άσηπτες συνθήκες. Πιο συγκεκριμένα:

 Α) Λαμβάνεται φλεβικό αίμα από τον ασθενή (10-15ml)

a

 Β) Γίνεται διαχωρισμός και απομόνωση των ενεργοποιημένων αιμοπεταλίων με φυγοκέντρηση

b


Γ) Τα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια ενίονται με τοπική έγχυση στην πάσχουσα περιοχή με ή χωρίς καθοδήγηση με υπέρηχο.

 

Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 20΄, γίνεται στο ιατρείο, δεν χρειάζεται νοσηλεία και δεν έχει τον κίνδυνο αλλεργικής ή άλλης αντίδρασης διότι πρόκειται για παράγωγο του αίματος του ίδιου του ασθενούς, γεγονός στο οποίο οφείλει και τα πολύ καλά αποτελέσματα
Τις πρώτες ημέρες μετά την έγχυση μπορεί να υπάρξει τοπικός ερεθισμός και πόνος ως αποτέλεσμα της φυσιολογικής αντίδρασης του οργανισμού στα πλαίσια της διαδικασίας επούλωσης της βλάβης. Τα αποτελέσματα της έγχυσης μεγιστοποιούνται στις 4-6 εβδομάδες. Στο χρονικό αυτό σημείο μπορεί να γίνει και δεύτερη έγχυση. Μέχρι και τρεις εγχύσεις μπορεί να χρειασθούν για το βέλτιστο αποτέλεσμα ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς, το είδος, την εντόπιση και τη βαρύτητα της βλάβης. Σημαντικό είναι κατά τη διάρκεια της θεραπείας να μην λαμβάνονται ταυτόχρονα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, διότι επηρεάζουν την φυσιολογική διαδικασία επούλωσης, άρα και την αποτελεσματικότητα της μεθόδου.

Κάντε Like στο Facebook

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.