Συχνές ερωτήσεις

 

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΥΠΝΗΣΩ;

 

 

Μπορεί να μην ξυπνήσω; Θα πονάω; Mου είπαν ό,τι μπορεί κάποιος να μείνει παράλυτος από την επισκληρίδιο;


Ο φόβος της αναισθησίας αφορά στην πλειονότητα των χειρουργικών ασθενών. Στο προεγχειρητικό αναισθησιολογικό ιατρείο ακούμε πολύ συχνά τη φράση <<γιατρέ, φοβάμαι την αναισθησία πιο πολύ και από το χειρουργείο!>>. Πράγματι,πολλές φορές η αναισθησία είναι ένας κόσμος άγνωστος στους ασθενείς μας, όπως και ο ρόλος του αναισθησιολόγου στην περιεγχειρητική φροντίδα τους.


Ο αναισθησιολόγος σας είναι υπεύθυνος να σας δει προεγχειρητικά, κατά προτίμηση κάποιες ημέρες πριν από το χειρουργείο. Είτε πρόκειται για την χορήγηση καταστολής για μια ενδοσκόπηση είτε για ένα μεγάλο χειρουργείο, ο αναισθησιολόγος θα σας προετοιμάσει, έτσι ώστε να βρίσκεστε στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση. Θα σας ζητήσει να κάνετε στοχευμένα τις προεγχειρητικές εξετάσεις που χρείαζονται- και όχι περιττες- και ενδεχομένως να σας παραπέμψει σε άλλο γιατρό εαν έχετε κάποιο σοβαρη, ενεργή ή μη ελεγχόμενη νόσο. Επιπρόσθετα, θα σας ενημερώσει για τα βήματα της αναισθησίας, τις επιλογές σας και τους πιθανούς κινδύνους. Έχει αποδειχθεί, άλλωστε, ότι σε πολλές περιπτώσεις η προεγχειρητική επίσκεψη ελαττώνει το προεγχειρητικό στρες και επιτρέπει στη χειρουργική ομάδα να σχεδιάσει ένα σωστά οργανωμένο πλάνο, προσαρμοσμένο όχι μόνο στην επέμβαση, αλλά και στις ιδιαιτερότητες του ασθενούς. Ο αναισθησιολόγος σας, ιδανικά, θα φροντίσει να εξασφαλίσει τη μέγιστη ανακούφιση από τον πόνο, την ελαχιστοποίηση της μετεγχειρητικής ναυτίας, αλλά και την διατήρηση του οργανισμού σας όσο πιο κοντά γίνεται στα προεγχειρητικά επίπεδα.


Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσιευμένο άρθρο, μέχρι και ένας στους 4 ασθενείς μπορεί να αναβάλει το χειρουργείο του λόγω του φόβου της αναισθησίας. Η αλήθεια όμως είναι, ότι έιναι 40 φορές πιο πιθανό να χτυπηθεί κάποιος από κεραυνό, παρά να πεθάνει από αναισθησιολογικές επιπλοκές!


Αυτό που πρέπει να θυμάστε, είναι ότι κανείς δε γνωρίζει τον οργανισμό σας καλύτερα από εσας: o αναισθησιολόγος σας πρέπει να ενημερωθεί εαν έχετε άλλες παθήσεις, αλλεργίες, εαν έχετε ξανακάνει χειρουργείο και αν αργήσατε να συνέλθετε, εάν είχατε τάση προς έμετο ή ναυτία, ή εαν κάποιο φάρμακο που πήρατε σας βήθησε πιο πολύ στην αντιμετώπιση του πόνου από κάποιο άλλο. Επιπλέον, θα σας βοηθήσει να συζητήσετε μαζί του τυχόν φόβο που έχετε σχετικά με τον πόνο, το πότε θα ξεκινήσει η σίτιση, αλλά και το πόσο γρήγορα θα σηκωθείτε από το κρεβάτι. Σε περίπτωση που το άγχος του χειρουργείου σας προκαλεί αυπνίες, μπορεί να σας δοθεί κάποιο ηρεμιστικό φάρμακο που θα σας επιτρέψει να κοιμηθείτε καλά πριν από το χειρουργείο.


Ο αναισθησιολόγος σας, εν κατακλείδι, είναι υπεύθυνος κατά κύριο λόγο για την ασφάλειά σας μέσα στο χειρουργείο, πριν και μετά από αυτό, αλλά και για να σας εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή άνεση. Μη φοβηθείτε να συζητήσετε οποιοδήποτε προβληματισμό ή φόβο έχετε μαζί του. Το σίγουρο είναι ότι θα κοιμηθείτε πολύ καλύτερα πριν το χειρουργείο...

 

Ελένη Κουδουνά, MD, PhD

 

 

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.